Öltözetek

A XIII. Országos Textiles Konferencián Békéscsabán a viseletek kategóriában I. díjat nyert az alábbi tárgyegyüttes, mely öt öltözetet foglal magába.

A gyimesi csángó katrincák bonyolultan összetett csíkritmusát alapul véve készítettem többféle alapszínnel pamutszöveteket, majd ezekből varrtam meg a viselhető, mosható ruhadarabokat.

A katrincákat, mint lapszoknyákat tekintettem alapnak, ezért egy lapnadrágot varrtam a vörös anyagból, hozzá egy egyszerű szabású felsőt.

A sötétkék anyagból már egy szabott nadrág készült gumis derékkal, a bokán csipkével, gumírozottan. A felsőrészen is ez "csipkés" megoldás köszön vissza.

A sötétszürke szoknya több nagy fodorból készült el, az érdekessége, hogy mindig a szövött ép szél kerül az illesztésre, ezzel is plasztikussá téve a színek, csíkok találkozását.

Bár minden öltözetnek kiegészítőt is szántam, táskákat, kalapokat, bugyrokat, csak sajnos az idő hiánya meggátolt, hogy ezek is elkészüljenek a beadási határidőre. Így viszont az egyik táskának szánt "kockás anyagból készült el egy pántos nyári ruhácska, ami a fiatalok számára nagyon kedvelt lett.

A halványlila anyagból egy egészruha készült kismamáknak, itt a váll megoldására került némi hangsúly, hogy a szövött ép szélek szerepet kaphassanak.

« vissza

Kapcsolódó galéria