NKA Népművészeti Kollégium Pályázata 2011

A beadott pályázatom 2011.december 29-én nyert támogatást, így 2012-ben elkészíthettem "A somogyi szőttes hagyományok ápolását és megújítását reprezentáló tárgyegyüttest".

A befogadó intézménnyel egyeztetve, és a belsőépítészeti megoldásokat figyelembe véve szőttem meg a függönypárokat, valamint a terítőket. A Megyeháza földszinti, északra néző ablakaira 7 pár függöny készült, melynek tervezése során tekintettel kellett lenni a fényáteresztő képességre, így az alapanyagválasztásnál (jelenleg kapható legfinomabb fehérített len - Nm 39/1), valamint a szövési sűrűség meghatározásánál (lánc: Nm 50/2 pamut 120/10 sűrűségben) ez fontos szempont volt.

Az ablakok mérete miatt a szövőszéken szőhető teljes szélességet kihasználva dolgoztam. A próbaszövés mosása, vasalása után kaptam meg a konkrét paramétereket, így a végleges 275 cm hosszhoz 335 cm-t kellett darabonként szőni, ami természetesen a szegéshez, és a húzószalag felvarrásához szükséges anyagot is tartalmazta már.

A múzeumi gyűjteményi anyagból merítve, a somogyi szőttesek minél több arcát szerettem volna megjeleníteni, a jellegzetességek bemutatása mellett néhány érdekességet, specialitást is kiemelni.

Így nem maradhatott ki sem a szedettes technika, illetve az oly kedvelt rózsafűzéssel (egyfajta ripsz) való mintázás sem. Ezen túlmenően a takácshímes egyik klasszikusa, valamint a hétköznapokban használt síkfejtős (vászonkötésű csíkozás) ritmus variáció került leszövésre.

« vissza

Kapcsolódó galéria